15 December 2011

SETIA

Ingat hari semalam
Air mengalir tenang
Sayup kita memandang

Ingat hari semalam
Di sana kita bersama
Mengukir janji setia

Semalam jadi kenangan
Dijahit buat hamparan
Kekuatan menjalani kehidupan

Kuala Lumpur

13 December 2011

PUAN SRI

..'Saya sering memikirkan suatu hari nanti saya boleh meletakkan gelaran doktor di hadapan nama saya. Saya memikirkan suara saya didengar di corong-corong radio, saya memikirkan wajah saya muncul di kaca-kaca tv, suara saya didengar dalam konvensyen-konvensyen antarabangsa, saya boleh melihat hasil-hasil pemikiran saya dijelmakan dalam bentuk buku, kaset, CD dan tersimpan di perpustakaan-perpustakaan besar. Semuanya itu telah berlaku. Semuanya itu bermula dari imaginasi'...

Dr HM Tuah Iskandar al-Haj

Sejak zaman sekolah rendah lagi, saya selalu berangan-angan berimaginasi untuk meletakkan gelaran doktor di hadapan nama saya kerana saya beranggapan nama saya terlalu pendek. Kalau ditambah gelaran jadilah sedikit panjang. Berputaranlah waktu, dan sekarang saya di sini. Tamat pengajian ijazah sarjana tidak bermakna perjalanan dan pencarian saya terhenti. Mahu mengembara lagi. Cita-citaku bukan bunga, boleh dipatah angin!

(Akan ada persoalan, gelaran tidak melambangkan seseorang manusia itu telah berjaya dalam erti kata jaya yang sebenar. Ya, tepat sekali. Sekadar pada gelar? Sekadar untuk disebut-sebut atau ditulis orang? Jawapannya, tepuk dada tanya iman. Kalau gelaran Puan Sri? Hehe ^_^ )

KL

07 December 2011

IT'S SO HARD TO SAY GOODBYE TO YESTERDAY

How do I say goodbye to what we had? 
The good times that made us laugh 
Outweigh the bad.

I thought we'd get to see forever
But forever's gone away 
It's so hard to say goodbye to yesterday.

I don't know where this road 
Is going to lead 
All I know is where we've been 
And what we've been through.

If we get to see tomorrow 
I hope it's worth all the wait 
It's so hard to say goodbye to yesterday. 

And I'll take with me the memories 
To be my sunshine after the rain 
It's so hard to say goodbye to yesterday.

Boyz II Men

Kuala Lumpur

02 December 2011

SIRI i

Setiap petang juga Mak Cik Rock akan menjadi pemerhati yang setia, hingga hilang dari pandangan. Mungkin hati kecil Mak Cik Rock berkata, 'kenapa budak ni tak pernah beli makanan kat kedai aku ha? Tak sedap ke masakan aku? Alah, kalau dia sorang yang beli pun aku tak untung mana, apalagi kalau dia tak beli. Tak rugi pun aku tak dapat duit dari dia'. Mungkin.

Hujan lagi, seperti selalu. Kalaulah dapat secawan kopi putih kacang hazel, dinikmati bersama pemandangan titis-titis hujan dari jendela.

:bersambung

Today, my last day here. Thanks Michael, Bee Keng, Violet and Nova for your kindness. At least, I've learnt something during this 30days. What's next? My Lord, please take my hand and show me the way. Expand my chest and make things easy for me..


PS, KL
2/12/11

29 November 2011

SEPERTI SYURGAMU

Pop Shuvit ft Man Bai

Aku pernah alpa
Aku pernah lupa
Aku pernah terlena
Dibuai cahaya indah
Situku jadi megah
Tanpa bersusah payah
Tanpa aku menduga
Ku dalam leka

Rupa-rupanya cahaya itu hanya sementara
Suram mengambil tempat
Tersurat sudah tersirat
Yang ringan menjadi berat
Tamparan begitu hebat
Sekarang baru ku sedar
Setelah menempuh sukar
Ku mula berfikir setiap saat

Tolong sedarkan diriku
Dari noktah kian luput
Aku bimbang jumpa suatu waktu
Dan tak kenal siapa
Ku berharap kepadaMu
Berikan ku satu rasa
Yang memberi erti hidup ini
Harum indah seperti syurgaMu

Sekarang baru aku sedar setelah segala
Yang ku tempuhi liku-liku hidup yang menjalar
Suasana mencabar
Setiap daya akan ku pusatkan untuk
Untuk mencuba

Cuba mencari cahaya itu kembali
Biarpun aku terpaksa menempuhinya sekali lagi
Kali ini aku akan lebih berhati-hati
Walapun aku terpaksa berlari atau meniti

Ku harungi dengan cekal
Pengalaman jadi bekal

Oh Engkau yang menentukan
Apakah aku ini yang terakhir untuk ke syurgaMu

Tolong sedarkan diriku
Dari noktah kian luput

Aku bimbang jumpa suatu waktu

Dan tak kenal siapa

Ku berharap kepadaMu

Berikan ku satu rasa

Yang memberi erti hidup ini

Harum indah seperti syurgaMu..


Kuala Lumpur
2 Muharam 1433H

19 November 2011

JANGAN MENYERAH

Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Kita pasti pernah
Dapatkan cobaan yang berat
Seakan hidup ini
Tak ada artinya lagi

Syukuri apa yang ada
Hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini
Melakukan yang terbaik

Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Tuhan pasti kan menunjukkan
Kebesaran dan kuasaNya
Bagi hambaNya yang sabar
Dan tak kenal putus asa


isbiru wasobiru ; sabarlah dan jadilah orang yang bersabar

Kuala Lumpur

07 November 2011

AKU MAAFKAN KAMU

"no one argues on good lyrics" ; Cat Stevens


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
 

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan
 

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
 

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati
 

Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya
 

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
 

Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
 

(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
 

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
 

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
 

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
 

Tolong teruskan hidup, jangan sebut namanya.. 

Perut Kosmopolitan

05 November 2011

KORBAN RASA

"Laughter is the best medicine"..

Soalnya, mampukah kita ketawa atau paling tidak tersenyum bilamana melihat ... Oh saya tidak mampu teruskan. Saya mengaku, saya terluka. Sangat. Mungkin korban perasaan ini tidaklah seberapa, tapi yang pasti cukup mendera. Saya ini cuma manusia biasa, punya hati dan jiwa. Punya rasa yang kau rasa.

Saya tidak berupaya mengubah setiap yang telah berlaku. Saya berdoa, supaya saya mampu mengubah jalan yang seterusnya. Mencorak kanvas putih yang baru dengan warna-warna yang lebih cantik, biar hari ini saya terpaksa mengakui hakikat yang dulu saya nafikan. Dulu kata kamu, tidak akan sempurna. Hari ini saya berkata ya, tanpa saya rela. Tapi saya akan tetap terus mencuba.

Kehidupan di sini banyak mengajar saya tentang hidup. Kesabaran dan tangisan, juga mungkin perasaan kasih dan sayang (yang pernah) yang memaknakan erti pengorbanan. Selamat berkorban!

Jangan Menyerah

Perut Kosmopolitan

17 October 2011

MOTIF??


Mungkin saya bukan dilahirkan untuk menjadi seorang penulis yang baik. Setiap kali mencuba, pasti tak terhabis. Bakat pun tiada. Mungkin keadaan semasa yang tidak mengizinkan, mungkin juga. Ah, seberapa banyak mungkin pun, kenyataannya hanya saya dan Pencipta saya yang maha tahu segala.

Hidup penuh dengan warna. Kalaupun yang tinggal hanya hitam, tetap juga berwarna. Kita diuji dengan pelbagai jenis dan bentuk ujian, kematian, kesakitan, kesusahan, dan bermacam ke lagi saya kira. Ah, seberapa banyak ke pun, hakikatnya hanya saya dan Pencipta saya juga yang maha tahu segala.

Dan kata orang, hidup hanya ada dua percaturan sahaja. Berputar, timbal balik yang sama. Sama ada kita akan mengecewakan orang, atau orang yang akan mengecewakan kita. Cuba pejam mata, tarik nafas panjang sambil dzikrullah, dan hembus serta cuba ingat semula, berapa kali kita dikecewakan dan berapa kali pula kita mengecewakan? Ah, siapa peduli kalau aku dikecewakan manusia? Hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui.

Kuala Lumpur

14 October 2011

...

.
..
...

KLCC

21 September 2011

PERMULAAN SELEPAS PENGAKHIRAN

Di sini cinta berbunga..


Tahniah kawan-kawan. Selamat meneruskan hidup. Perjuangan di sini telah sampai ke garis-garis akhir, namun belum tamat. Selamat berjuang. Semoga kita semua berjaya di sini, juga di sana.


Untuk seketika, selamat tinggal Shah Alam. Tanah yang banyak mengajar 'cara' menjadi dewasa. Kalau jodoh kita kuat, mungkin nanti suatu hari udara di sini boleh bersatu semula dengan rongga pernafasan ini. Kalau telah tertulis setakat ini, secebis pun dari kenangan kita takkan terlupa. Kerana kita pernah bersama, lama.

Setiap yang bermula, pasti ada pengakhirannya. Dan selepas setiap pengakhiran, akan ada sebuah permulaan.


 perpisahan bukanlah penamat untuk segala-galanya, tapi permulaan untuk sesuatu yang baru.

Shah Alam

07 September 2011

wordless wednesday


if leaving is hard for those to be left, maybe i should just leave quietly.

Kuala Lumpur,
8 Syawal 1432H

26 August 2011

AIDIL FITRI

Andai ini Ramadhan terakhir, layakkah kita berhari raya?

Kepada semua yang mengenali saya,

Salam Syawal 1432H.
Maaf Zahir dan Batin.

Semoga masih ada Ramadhan untuk kita, aminn.

Kg Baru,
27 Ramadhan

TAK TERUCAP SYUKUR

Basmallah. Hamdalah.
Assalamualaikum wbt.

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya yang tidak ternilai, selawat serta salam buat Rasul junjungan.

Hari ini merupakan hari terakhir saya sebagai attachment student dibumi Bangsar. Rasa macam baru semalam dahi berpeluh-peluh berjalan membawa surat permohonan untuk buat internship di situ, hari ini dah habis. *ok, ayat cliche* (mujur balik petang tadi tak hujan, kalau tak ayat dia akan jadi-alam pun seakan mengerti akan kesedihan hati-*wink2*)

Ok, saya mengaku. Dulu, baru minggu ke 2, 3, saya rasa macam stress giler dan hampir tak nak teruskan buat praktikal kt sana. Tapi, ALLAH sayangkan saya. Kuat juga roh dan jasad saya berjuang. Hihi. Sebenarnya, bukanlah salah tempat itu ataupun staff-staff di bahagian tersebut yang membuatkan saya 'rasa tak sabar' nak habis. Tapi ada perkara yang tak boleh diceritakan. Saya percaya ada hikmahnya kenapa saya ditakdirkan menghabiskan masa hampir 5 bulan itu 'dengannya'. Sabar =)

*sekali kita tutup aib orang, sepuluh kali ALLAH tutup aib kita*

Dan sekarang, jujurnya saya mengaku saya sudah rindu pada external supervisor saya. Dr Fadzilah Kamaludin. Dia minta maaf sebab tak banyak masa dia habiskan untuk kami, saya sedia maklum dengan tugas dan kesihatan Dr. Sebagai seorang Timbalan Pengarah di Institute for Public Health, dia juga memegang jawatan Pengarah EIP Malaysia, jadual Dr memang penuh. Sampai saya jadi ingat. Lepas raya, Dr akan ke Lyon, France. Kemudian ke Penang, seterusnya Bali, Indonesia. Cordoba, Spain *sentap jap* dan ke beberapa buah negara lagi. Saya bangga dengan Dr. Lepas 10 hari bersalin anak ke 2, dia boleh datang exam untuk MBBS! Dia anak Melayu pertama yang bergelar Doktor di tanah Kuantan pada zamannya. Ya, Kuantan. Anak Pahang ok *wink2* Pesan Dr, 'you pergilah sejauh mana pun, all around the world, jangan sekali-kali lupa dari mana asal usul kita'. Terus saya jadi ingat pada Enrique Mengundang Jauh--> Dan perjalanan menjelajahi bumi atma, dibawa sejauh mana pun ke seantero dunia, tetap kembali. Ke titik paling dekat. Diri! 

Apa yang membuatkan saya rasa cukup dekat dengan Dr adalah kerana sifat keibuannya yang kadang-kadang membuatkan hati saya tersentuh. Walaupun Dr tegas, tapi saya dapat rasa sifat dia yang penyayang tuh sampai ke hati saya. Hehe. Masa saya kurang sihat, Dr sudi hantar saya balik! Bila saya minta cuti, dia faham saya. Dekatnya kami sampai saya boleh temankan Dr shopping barang dapur. Hehe. Dan moment yang buat saya rasa nak nangis ialah bilamana kami lunch bersama dan tengah-tengah makan dia letakkan lauk dalam pinggan saya. Wah, time tuh hati saya cakap-saya rasa takde external supervisor kawan-kawan saya buat cemtuh kot- *seyes nak nangis sebab teringat masa lalu* TT__TT (ok, anda nak kata-itu jer? saya tak kisah. saya tahu hati saya =p )

Dan seperti biasa, skrip yang dihafal sebelum tidur pun tidak mampu dilafazkan saat saya bersalam dengan Dr tadi, apalagi bila Dr tarik tubuh saya yang kurus ini *kurus ke? wink2* dalam dakapannya. *wah ayat* Saya jadi speechless. Rasa berhenti berdenyut jantung saya kerana terlalu kejap dan saya menahan sebak sebenarnya. Saya tahu Dr sayangkan saya. *ok, perasan di situ. tapi saya yakin. hati kena bersih okay*

Antara perkara yang Dr selalu ingatkan saya;
-untuk menjadi orang yang cemerlang kena jaga hubungan kita dengan ALLAH
-untuk menjadi orang yang cemerlang kena jaga hubungan dengan ibu/mak/ummi/bonda/mama/ma kita
-untuk menjadi orang yang cemerlang, hati kena bersih-fav quotes dokte

Betapa saya akan merindui bilik timbalan pengarah itu. Meja bulat tempat bekerja, lagu-lagu klasik nanyian Dr juga sofa pendek ruang melelap mata...

"Tuhan akan bagi (apa yang kita minta) bila niat kita ikhlas. I care for you"- Dr Fadzilah Kamaludin

Salam Ramadhan.

Khamis, 25 Ramadhan 1432H
Kg Baru

17 August 2011

HARD

At any point of life, we have to realise that nothing last forever, and letting go might be the hardest thing to do, but someday somehow it will happen eventually. 


Ya Allah, teach me to love others just like I love myself, teach me to judge myself just like I judge others. And if I have wronged anyone, give me the courage to apologize, and if anyone wronged me, give me the courage to forgive because you have taught me that forgiveness is the highest level of strength and revenge is the highest level of weakness. And I ask You not to forget me in Your forgiveness. Amin.

The truth doesn’t hurt anymore because my heart understands. Asyima, are you sure?

17 August 2011,
KL

SEJAWAPAN RINDU

'hari ni berapa hari bulan?'

'er, 17 Ogos dokte'.. *skema seperti biasa*

'alaa, my mum's birthday. naper u tak ingatkan i?'..

'err, yer ke?'..

-beberapa saat kemudian-

'betul ke hari ni birtday mak dokte?'

'ha'ah, naper? sama dengan u ke?'.. *sambil telefon mak dia*

'err, tak. saya dh lepas dh'. hehe. *sengih sorang2*

-beberapa jam kemudian-

'awak ok ke?'

'err, ok. cuma, rasa tak sedap hati sket dokte'

'selawat banyak2'

'err,..'

***

Dua perkara yang merunsingkan waktu masa sudah terlalu singkat di sini. Ke mana arah seterusnya? Jiwa kacau bila dapat tahu semua manusia yang dekat sudah ada perancangan masa depan. Sedang jawapan saya, saya mahu mencari diri. Saya mahu mencari Tuhan. Jiwa sangat galau hari ini, entah kenapa..

Kg Baru, 17 Ramadhan 1432H

14 August 2011

14 Ramadhan

Basmallah. Tinggal 9 hari sahaja lagi, inshaALLAH, waktu untuk saya mengutip sebanyak-banyaknya pengalaman hidup sebagai attachment student dibumi Bangsar. Semalam saya berkesempatan berbuka puasa di Grand Continental Hotel, Kuala Lumpur. Maka, sekali lagi makinlah saya mengenal akan maknanya sebuah persahabatan.


*Berlapang dada* :)

Terlalu banyak cerita Ramadhan sepanjang kehidupan bergelar student. Sungguh saya terlalu amat rindu. Semua kenangan turun naik Shah Alam-Kuala Lumpur, oh sangat menghimbau zaman remaja awal saya. Sejenak saya tersenyum. Terima kasih.. Pada siapa dan untuk apa, biar Tuhan sahaja menjadi saksinya. Oh hati ini terlalu rindu! Semoga saja ada yang merasakannya.



Selagi ada ruang waktu dalam kurniaan, nikmatilah!

14 Ramadhan 1432H
Kampung Baru

09 August 2011

12

12 hari lagi, kuatkan hati ini ya ALLAH..

isbiru wasobiru ; sabarlah dan jadilah orang yang bersabar


10 Ramadhan
KL

28 July 2011

MAHAR SEBUAH SYURGA

Sabda Rasulullah SAW,
"Syurga dipagari dengan kesusahan, manakala neraka dipagari dengan keseronokan"

...Dan, mujahadah itu mahar sebuah Syurga..

Ustaz Pahrol

Orang yang menyakiti lebih sakit dari orang yang disakiti; HM.
Ya ke? Wahai hati, terimalah kepahitan yang sedikit dan sementara demi kemanisan yang banyak dan abadi di sana. Semoga.


Bangsar, 26 Sya'aban 1432H

26 July 2011

SEKALI LAGI

Rasa macam tak percaya blog lama saya boleh dibuka semula. Sangat bermasalah dengan password lama dan Mozilla Firefox. Semoga dia dapat terus hidup semula. Tolong kembalikan perkara yang berkenaan kepada email saya, terima kasih.

Marilah kita saling bermaaf-maafan sempena kedatangan Ramadhan tidak lama lagi. Maafkanlah saya, saya sedang cuba untuk menjadi hambaNya yang kuat. Mohon didoakan, doa saya sentiasa bersama yang jauh dimata lagi dekat dijiwa. Semoga ALLAH lebih merinduimu. Semoga.

Salam Syaa'ban.

Bangsar

18 July 2011

NILAI HIDUP

ALLAH,
kalau benar ini cerita tentang yang meninggalkan dan yang ditinggalkan, pimpinlah aku ya ALLAH untuk menghargai nilai kesetiaan dan pengorbanan.

KL

15 July 2011

HIDUP

Hidup untuk hidup yang abadi. Lelah menjejak satu persatu sedang satu persatu juga dimamah waktu. Aku perlukan 'makanan tambahan' untuk memperkuatkan jiwa dan hati yang selalu saja tewas dengan penjara dunia semalam. Kuatkanlah hambaMu ini ya ALLAH. Sejarah akan tetap kekal sebagai sejarah, Engkau yang mentakdir dan menuliskan segala, bantulah aku ya ALLAH. Seksa perasaan ini hanya Engkau yang menjadi saksi yang abadi.

Hidup ini entah masih panjang atau sebaliknya. Tapi bekal makin berkurang atau telah habis ke semuanya. Usia makin dewasa, mahu juga ke Syurga. Tuhan, Engkaulah yang menyimpan segala rahsia maka leraikanlah simpulan yang ikatannya cukup mendera. Moga masa akan merawat luka.

Kampung Baru

12 July 2011

NO TITLE

Kenapa saya berada di Seremban? Di Persidangan Kesihatan Awam Kebangsaan ke-6 atau dalam bahasa Inggeris Sixth National Public Health Conference. Wah! Macam meriah jer kan.

Sebenarnya tadi saya niat nak tulis cerita pasal kejadian yang membuatkan saya rasa nak terjun ke swimming pool dari tingkat 6 dan jerit -it's not my fault!!!, tapi sekarang saya sangat mengantuk. Tak jadi cerita la. Haha XD

Best, lepak dan buat kerja dengan ramai manusia-manusia yang bergelar doktor. Banyak yang boleh dikongsi.

Ok, end.

Klana Resort Seremban

09 July 2011

PERCUBAAN PERTAMA

Antara kerja yang saya buat di pejabat ialah membuat review (tak tahu nak tulis macam mane) kepada abstract-abstract thesis atau research-research yang telah pun dibentangkan oleh semua ahli EIP Malaysia yang terdiri dari kalangan doktor-doktor di seluruh Malaysia yang mana ada di antaranya telah memenangi anugerah sama ada di dalam mahupun di luar negara. -mukadimah yang panjang, sila baca senafas =)

Akhir sekali, semua abstract tuh kami compile kan untuk diterbitkan/ dicetak menjadi sebuah buku. Jadi, saya kena design kulit buku tersebut seperti mana yang diarahkan. Jujurnya, saya tak pandai bermain dengan warna dan nak men'design' cantik-cantik. Tapi saya cuba la juga menggunakan segala kepakaran dan pengalaman yang ada. Bila dah siap, saya pun tunjuk pada dokte.

Mula-mula Dr senyum dan cakap cantik. Bangga jap. Hehe. Saya pun cakap, "Saya guna hijau kuning, jadi kombinasi hijau kuning akan jadi biru, so, dalam kotak warna biru. Tulisan warna pink, nampak lembut bila dengan biru". Tak lama bangga..sebabb Dr tambah, "Bila awak berada di alam pekerjaan, awak kena fikir jauhh ke depan". Saya garu dagu yang tak gatal. 'Err..."

"Awak tengok warna-warna ni, hijau **s, biru keA*****, pink D**, apalagi kuning tengah-tengah negara B****H ni. Bukan tak boleh, memang cantik tapi saya rasa kementerian tolak percetakan buku awak ni.. Faham?"

"Ooo.."

Tak terfikir dek akal dangkal hamba ini. Lalu, saya pun ubah la warna-warna tersebut. Dan akhirnya siap dan diterima. Saya tahu tak cantik dan sangat simple, buat dalam masa sehari, kira ok la kot :p (padahal itu kerja sebulan yang lalu. hehe) Dr suka sebab simple dan kemas=) Sampailah ke perkara terakhir yang diperlukan untuk penerbitan/ percetakan sesebuah buku, iaitu memohon nombor siri dan nombor MOH (Ministry Of Health) saya selesaikan sebelum saya balik tadi (half day jer pun. hehe). Alhamdulillah, lega.


Kalau status saya sekarang adalah seorang pekerja, saya tahu saya adalah seorang pekerja yang bermasalah. Tapi saya cuba untuk buat yang terbaik. Terima kasih Dr sebab memahami saya walaupun saya tahu ada perkara yang menguji kedudukan Dr bila berhadapan dengan saya. Maafkan saya Dr. Sebab saya masih belajar untuk mencintai dunia yang masih asing pada saya, di sini. Saya harap saya dapat buat sesuatu yang boleh membanggakan Dr sebelum saya pergi dari bilik Dr yang kita kongsi bertiga itu. Eh, touching pulak.

* Saya tak mempunyai apa-apa maksud di sebalik cerita ini. Cuma saya telah belajar banyak perkara sepanjang proses me'review' yang sangat menduga nafsu mata untuk terpejam dengan sendirinya, mendapatkan nombor-nombor siri dalam kadar segera yang sangat menguji tahap sabarnya saya sebagai manusia yang juga bekerja dengan manusia, menambahkan lagi pengetahuan-pengetahuan saya yang seadanya sahaja dan tak terceritakan semuanya
* Pesanan penaja, warna memainkan peranan penting dalam kehidupan kita. Bukan hanya lambang sesebuah parti atau pertubuhan semata. Sekian.

mesti ada yang cakap, eleh setakat buat benda macam ni. XD


8 Julai,
Kampung Baru

06 July 2011

MINGGU KE 12

Lama tak lama, sudah 12 minggu saya di sini. Di pejabat ini. Hingga terlontarnya soalan dari Dr Fadzilah, mahu ke mana selepas ini. Mahu saja saya menjawab, mahu jadi lawyer dokte! Susah untuk menjawab soalan-soalan seumpamanya dalam waktu-waktu sebegini sedang hati sentiasa saja berkira-kira bila mahu 'bebas' :)


12 minggu, lama. Cukup lama pada saya. Dan sekarang bukanlah masa untuk mempertikaikan keputusan mengapa saya di sini. Saya yakin, amat yakin ALLAH menyimpan rahsiaNya biar akal saya bejat semenjak dua menjak ini memikirkan sesuatu yang tak pasti, ermm, jelas sebenarnya..

Lalu kebekuan otak memaksa hati dan jasad mengambil keputusan untuk berehat. Nyata debu-debu Kuala Lumpur sudah sangat menyesakkan nafas dan fikiran. Hai, baru saja merancang nak menambah sehari dua cuti, terpaksa ke Seremban pula selama 3 hari bermula Isnin depan. Serasa sudah benar-benar berada di alam pekerjaan yang bukan pilihan.

Rindu. Ya. Amat. Sangat. Pada Ummi, kampung, Amni, Auni dan semua yang berada nun jauh dari pandangan mata tapi senantiasa dekat dijiwa. Berkata rindu sahaja tidak cukup, ya. Tapi, cukuplah. Belajar untuk bersyukur kerana masih mampu untuk memberitahu bahawa, ya, aku terlalu merindu :)

Ya ALLAH, lapangkanlah hatiku menerima ketentuanMu. Terlalu banyak yang mahu aku nyatakan di sini, tapi mana mungkin ianya terjadi. Kurniakanlah aku petunjuk Wahai Yang Maha Pengasih, harus bagaimana untuk aku melupakan segala dan bermula semula. Aku mahu kembali menjadi anak kecil yang baru dilahirkan, suci lagi bersih dari segala dosa. Bebaskanlah roh dan jasad dari terus dipandu nafsu yang sentiasa membawa aku ke penjara dunia yang lampau lagi bersifat sementara. Tuntunlah aku ke jalanMu ya Rabb..


Bangsar

04 July 2011

4 JULAI iii

Sudah lewatkah untuk menyambung cerita?


Atau mungkin akhirnya aku juga mati dalam pengharapan dan penantian?


Sedang rasa tidak pernah sedikit pun terhenti apalagi mati!


SePi


Kampung Baru, Kuala Lumpur

26 June 2011

TAHNIAH!

Tahniah!
Tahniah!
Dan tahniah!
Selamat pengantin baru! Barakallahu Lakuma Wa Baraka 'Alaikuma Wa Jama’a Bainakuma Fi Khair. Didoakan agar mahligai yang dibina berada dibawah lembayung keredhaan ALLAH SWT. Aminn. 


Hidup; ada masanya kita perlu mengucapkan selamat tinggal! Sekali lagi, selamat tinggal Shah Alam!


Shah Alam
26 Jun 2011

19 June 2011

TRAINING

EIP Training, 20-24 June 2011 at Grand Seasons Hotel, Kuala Lumpur.

Ermm.


A bit depressing. I can't plan my future ahead because now my life seems to be on a hanging thread. I can only hope for the best, and do pray that everything will be alright. My Lord, please take my hand and show me the way. Expand my chest and make things easy for me.. Aminn.

I do. Please understand. Huh..

Kuala Lumpur

14 June 2011

KELIRU

Sejujurnya sejak malam itu, hati ini menjadi tidak tenang. Mencari-cari akan maknanya ikhlas. Apa ertinya ikhlas? Buntu. Sesak. Bejat. Akal memikirkannya. Meski hari-hari harus juga dilewati dengan senyuman. Hampir dua bulan 'bertapa' ditempat praktikal. 'Jiwa' seakan tiada bersama. Bayangkan dalam tempoh itu sahaja dua, tiga kali saya demam. Saya akui sangat bertuah mendapat external supervisor sebaik Dr Fadzilah. Bahkan hampir semua staff menyatakan betapa beruntungnya saya. Masakan tidak, siapa yang keluar lunch naik Mercedes Benz yang dipandu doktor? Haihhh. Tapi sungguh saya amat merindui bau 'labcoat' yang dulu akan disarung setiap kali ke makmal. *hembus nafas kasar*


Selepas sekian lama.. Dan, malam itu saya sangat keliru dengan perasaan saya. Oh Tuhan, saya mahu luahkan... Kata hati kecil biar saja ia tersekat dikerongkong.. Mungkin saya yang terlalu mengikut perasaan, tapi hati saya jujur. Kalau saja dengan cara ini membuatnya faham, saya berdoa semoga.. Dirimu menyalahkan sebuah erti. Tapi diriku masih terhenti di sini. Dan jalanku masih belum dapatku pasti. Namun diriku masih terhenti di sini.. Andai kau dapat memahami, bahawa ku menanggung semua ini.. Bukan niatku ingin kau pergi, kerna ku masih terhenti di sini...


Kuala Lumpur

06 June 2011

SAYANG

Sayang,

Maafkanlah segala khilaf yang telah kita lewati yang membawamu ke jalan yang melupakan Tuhan. Kita harus berpisah untuk menjaga diri, untuk kembali harungi hidup dalam redha Ilahi dan jika takdirNya kita bersama, pastilah ALLAH akan menyatukan kita.

*Stanza Cinta*

Sayang sampai Syurga..

Sedang belajar untuk jujur dengan perasaan sendiri. Atau sebenarnya masih mencari diri dalam diri? Ke mana lagi harus dibawa hati? Terikat, terlalu ketat.

Kuala Lumpur
6.6.11 

24 May 2011

MAAF UNTUK SYURGA

Setiap hari di bumi Allah, kita berhubungan dengan makhluk lain ciptaan Allah terutamanya sesama manusia. Jika kita seorang ibu yang bekerjaya, selalunya kita akan berhadapan dengan suami, anak-anak, rakan sekerja dan ramai lagi. Pastinya dalam hubungan itu, kadangkala hati kita disakiti atau muncul perasaan benci kerana berlaku salah faham. Kadangkala amat sukar untuk kita memaafkan. Apatah lagi melupakan sesuatu yang menyakitkan hati dan perasaan. Kita selalu memberi alasan bahawa iman kita bukanlah sehebat iman seorang Nabi.
Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW duduk bersama sahabat di dalam masjid lalu baginda bersabda dengan ertinya: 
"Sekarang ini seorang lelaki penghuni syurga akan muncul dari sebelah pintu itu."
Maka muncullah seorang lelaki yang baru sahaja selesai mengambil wuduk. Janggutnya masih basah dan menitiskan air sisa wuduk. Kemudian dia solat sunat dua rakaat dan setelah itu dia duduk. Pada hari kedua Rasulullah SAW berkata lagi dengan ucapan yang serupa dan begitulah juga pada hari ketiga.
Ibnu Umar RA mengekori lelaki tersebut dan memohon agar dapat tidur di rumahnya. Dia amat hairan kerana lelaki tersebut biasa-biasa sahaja. Seperti orang lain juga yang mendirikan solat, berpuasa, berzikir dan lain-lain.
Lalu Ibnu Umar RA bertanya kepadanya, "Wahai saudara! Demi Allah sebenarnya aku ingin mengetahui cara amalanmu kerana aku mendengar Rasulullah SAW telah bersabda sebanyak tiga kali bahawa kamu termasuk salah seorang penghuni syurga. Amalan apakah yang kamu lakukan sehingga kamu boleh meraih penghargaan yang hebat daripada Rasulullah SAW? Setiap malam aku memerhatikan amalanmu, tetapi solat sunatmu tidaklah terlalu banyak, dan begitu juga dengan amalan lain yang tiada beza dengan kebanyakan orang."
Lelaki itu menjawab, 

"Demi Allah, tiada tuhan selain Dia! Sebenarnya amalanku biasa-biasa sahaja. Tiada perkara yang perlu dilebihkan dari kebanyakan orang. Namun apa yang terpenting, iaitu ketika aku ingin tidur pada waktu malam, aku tidak pernah menyimpan rasa dendam, tipu daya, hasad dengki dan iri hati kepada mana-mana orang Muslim. Hanya itulah yang aku lakukan sepanjang hidupku."
Maha Suci Allah, sungguh hebat darjat seorang Muslim yang suci hatinya dari perasaan dendam, hasad dengki dan iri hati terhadap sesama manusia. Mereka tenang di dunia dan juga bahagia di akhirat.
Artikel iluvislam.com

Maaf? Syurga? Diam tanda apa? Ya ALLAH, sungguh syahdu..

24 Mei 2011
Kuala Lumpur

22 May 2011

HAPPY BIRTHDAY

selamat ulangtahun sayang :)

i called myself sayang? huhu =p

i am 23 years old now. still young okay =p

Alhamdulillah, terima kasih ALLAH untuk kurniaan nafas yang menjadi tunjang nyawa ini. Terima kasih ummi untuk pengorbanan melahirkan saya 23 tahun yang lalu. Terima kasih keluarga, sahabat handai dan semua yang pernah, telah, sedang, bersama dan mungkin nanti akan bersama dengan saya menjalani hidup.

Doakan saya :) Saya sayang semua.. Okay stop... sebelum air mata mengalir.. Salam penuh kasih :)

May 22 2011
Kuala Lumpur

12 May 2011

HAKIKAT PERNIKAHAN


"Hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA.. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya.. Maka tidak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumahtangga kecuali jika pasangan menderhakai ALLAH.."

wallahua'lam bissowab.

Salam penuh kecintaan. Buat yang bakal mendirikan masjid dalam waktu yang sudah boleh dihitung harinya, saya hanya mampu kirimkan pesanan tanpa suara ini juga doa yang berpanjangan dalam hati. Semoga semua perancangan berjalan dengan baik dan berbahagialah kalian hingga hujung usia dan moga bertemu kembali di SyurgaNYA. Juga selamat ulangtahun kelahiran! Didoakan semoga dikurniakan usia yang berkat dan rezeki yang berpanjangan. Dunia penuh dengan ranjau dan cubaan, hiduplah bersama Tuhan dan hadapi dengan senyuman. Semoga ALLAH redha :)

May 12 2011,
Kuala Lumpur

02 April 2011

SELAMAT TINGGAL KDE

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
I have been here for four years. To all, the best come from ALLAH, the bad come from my weakness. So, million of apologies deep from my heart. I will never forget you all. I know one day I will miss your smile, your voice and everythings.. Thank you so much. Thank you for giving me memories to treasure whole life through.. May ALLAH always bless you all here and hereafter, aminn.

*orang kata biasanya dalam 2 keadaan orang kita 'tak boleh' nak cakap dalam bahasa kita. Satu waktu sedih, dua waktu marah. ye ke? saya rasa ye :P ini bingkisan terakhir dalam suasana brunsfield 7-51. tak boleh nak tulis dh, selamat tinggal Kota Darul Ehsan, maaf zahir batin pada semua manusia yang mengenali saya. doakan saya untuk hari-hari mendatang. kalau permulaannya penuh dengan cubaan, yakinlah pengakhirannya pasti ada kemanisan, itu janji Tuhan. bahkan sejarah Nabi sendiri telah membuktikan bahawa kesabaran adalah anak kunci kemenangan.

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh hamba menumpang mandi,
Kalau bukan di dunia yang lapang,
Moga ketemu di Syurga abadi!

Salam penuh kecintaan!
KDE

27 March 2011

al-Ghazali

@ Hutan Bandar, JB

@ Masjid Sultan, Singapura

@ Istana Kampong Gelam

@ Istana Kampong Gelam

@ Merlion Park

@ Merlion Park

Merlion Park

  @ Sentosa Island

with Due

 :)

 besttt sangat main mende neh ;)

 pemandu yang baik :)

 Selamat tinggal Republic of Singapore

Malas nak cerita panjang, isi gambar jer la kali neh punya trip. Walaupun sebelum, semasa dan selepas trip neh ada banyakkk kisahnya... Senyum sahajalah. Apapun, sampai ke luar negara (bunyi macam best jer) dh saya join aktiviti, tapi rasanya dalam banyak-banyak trip yang saya pergi... Cameron Highland, Pulau Pangkor, & Pulau Aman masih menduduki carta teratas :)

Satu perkara saya nak kongsi, juga peringatan untuk diri. Janganlah memandang rendah pada orang lain, takde manusia yang sempurna :) Pesan al-Ghazali- jangan pandang sinis pada yang jahat kerana kamu menganggap kamu lebih baik, kerana belum tahu lagi kamu atau dia yang sempat bertaubat sebelum mati nanti.. Wallahua'lam bissowab. Salam.

KDE

21 March 2011

HATI

"..maka mengembaralah untuk melihat diri sendiri"  ; 
Dr HM Tuah Iskandar al-Haj
 
akan ke Johor Bahru dan Singapura sehingga 23 Mac, inshaALLAH.


susah untuk saya buat keputusan ini, kerana hati. akhirnya saya berlapang dada. saya yakin Dia menyimpan hikmah yang besar disebalik setiap yang terjadi, termasuklah yang satu ini, moga.

"Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri pertunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberianNya" ; Ali Imran 3:8

Semoga ALLAH redha :)

KDE

15 March 2011

...

am i?



yes i am!

so?





 *sigh*


KDE

09 March 2011

MAAFKANLAH

kerana aku juga manusia biasa.

"...kalaupun pernah terjadi perkara yang menyakitkan masa dulu, anggaplah ia kenangan terindah awak bersama dia.. memaafkan itu lebih indah.. awak kena ingat ALLAH sentiasa bersama awak.. sentiasa cekal dan kuat.. hidup kat dunia ni memang pelik, tapi ALLAH mengatur takdir tu sesuai dengan kemampuan kita.."

Mungkin suasana perpisahan semakin mendekat, maka hati-hati semua manusia di sisi aku juga menjadi terlalu sensitif dengan apa jua yang sedang berlaku. Dan aku.. tidak terkecuali.. Oh ALLAH, lembutkan hati ini untuk mengenal ertinya maaf, maafkan aku Tuhan. Kurniakan aku kelapangan hati di atas segala ketentuanMu..

KDE

06 March 2011

BELASUNGKAWA

Basmallah.

Alhamdulillah, Program Personal Enrichment 'MSU-EleFriend, EleFun' yang diketuai oleh saya telah selamat dan selesai. Alhamdulillah, selamat menjalankan tugas kecil sebagai crew untuk Pertandingan Menulis Khat dan Deklamasi Sajak Minggu Penghayatan Islam, PMIMSU 2011. Dan...sekali lagi menang kategori penulisan sajak. Alhamdulillah, thesis kini dalam proses suntingan terakhir. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Isnin, 7 Mac Final Exam semester akhir saya akan bermula. InshaALLAH paper terakhir pada 17 Mac. Doakanlah saya walau di mana jua anda berada. Doakanlah agar saya juga mendapat tempat LI/ praktikal yang terbaik sebagaimana sahabat-sahabat yang lain. Doakanlah, doakanlah, doakanlah.

Takziah untuk housemate saya, kehilangan bonda tercinta dalam suasana semua manusia keliling sibuk dengan nota-nota final exam... Oh, ALLAH memberi peringatan keras ketika saya sendiri sedang sangat sibuk dengan urusan dunia yang fana ini. Semata-mata mahu mengejar abjad A di atas slip keputusan nanti. Haihh, saya tak mampu untuk menulis apa lagi.. Al-Fatihah.

Doakan saya selalu.
KDE

22 February 2011

BERLAPANG DADA

Basmallah.

Saya teringat kata-kata cikgu saya sewaktu masih di alam persekolahan. Kata dia; "kita ni jangan meletakkan harapan yang terlalu tinggi pada sesuatu, kalau kita tak dapat nanti kita akan kecewa. Analoginya bekas kaca, kalau kita letak kat tempat yang lebih tinggi dari kepala kita sendiri, jatuhnya pasti berkecai tapi kalau kita letakkan lebih rendah, jatuhnya masih boleh dicantumkan semula, inshaALLAH.."


Selepas 2 hari 'bercuti' di Tanah Tinggi Cameron, balik pastilah dengan kuntum senyum yang menawan. Tapi bila dihidangkan dengan cerita yang menyedihkan, alahai hati. Saya rasa sangat sedih, kecewa dan marah. Tapi bila dapat sms macam ni kan-macam awak selalu cakap, selawat banyak2- saya rasa macam kena penyepak la pulak. Apapun, sekarang saya redha. Mesti ada sebabnya, inshaALLAH ada jalannya :)

Al-Baqarah; 216


“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”


inshaALLAH ada jalannya :)


KDE

12 February 2011

LIE



"Art is a lie that makes us realize the truth" - 


Pablo Picasso


Pic; iwt4u


KDE

10 February 2011

HATI

"Barang siapa yang berkhianat, maka pada hari kiamat dia akan datang membawa apa yang dikhianatinya itu."


Ali-Imran; 161


"saya manusia yang mempunyai hati biasa, bukan hati luar biasa yang mudah untuk melupakan", UA.


Kerana aku juga punya hati, seperti kamu..


KDE

IN THE SHADOWS

No sleep
No sleep until I am done with finding the answer
Won't stop
Won't stop before I find a cure for this cancer
Sometimes
I feel I going down and so disconnected
Somehow
I know that I am haunted to be wanted

I've been watching
I've been waiting
In the shadows all my time
I've been searching
I've been living
For tomorrows all my life

In the shadows

In the shadows

They say
That i must learn to kill before i can feel safe
But I
I rather kill myself then turn into their slave
Sometimes
I feel that I should go and play with the thunder
Somehow
I just don't wanna stay and wait for a wonder

I've been watching
I've been waiting
In the shadows all my time
I've been searching
I've been living
For tomorrows all my life

Lately I been walking walking in circles, watching waiting for something
Feel me touch me heal me, come take me higher

I've been watching
I've been waiting
In the shadows all my time
I've been searching
I've been living
For tomorrows all my life
I've been watching
I've been waiting
I've been searching
I've been living for tomorrows

In the shadows

In the shadows
I've been waiting



THE RASMUS


Why? Why? Tell me why.. Thanks!


KDE

26 January 2011

DOA

Bila balik 'mengembara' mesti ramai yang akan bertanya, 'apa cerita?'. Senyum sahajalah :)

Hanya mahu menulis begini, mohon didoakan agar saya dipermudahkan untuk mendapat tempat menjalani latihan industri/ praktikal nanti. Doakan, doakan, doakan.

Juga doakan saya 'kuat' untuk siapkan final year project dan thesis. Haishhh ;(

KDE

21 January 2011

PULAU PINANG

"maka mengembaralah untuk melihat diri sendiri.."
HM Tuah Iskandar al-Haj

21-23 Januari; ke Pulau Pinang

KDE

09 January 2011

MIDTERM

10-14 Jan 2011


n.e.u.r.o.p.h.a.r.m.a.c.o.l.o.g.y?

=.='

Ya Ayyuhal Muddatsir. QUM, FAANZIR!
 
KDE

Newer Posts Older Posts Home